Het verhaal van Linda

Gezond ziek zijn, kan je dat leren?

“Ik weet het gewoon niet meer Jannet” zegt ze met tranen in haar ogen. “Mijn moeder vindt dat ik alsnog naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis moet gaan en mijn partner loopt steeds weg als ik moet huilen, dus probeer ik dat niet te doen, maar wat moet ik daar nou mee?”

Linda is 35 en net begonnen met de chemotherapie. De oncoloog heeft haar naar mij verwezen om te coachen. Als ik haar vraag wat ze zelf wil haalt ze haar schouders op. Het is even stil en dan zegt ze: “dat het zo snel mogelijk achter de rug is en ik weer door kan met mijn oude leven.”

Toen ik bijna vier jaar geleden begon met het schrijven van mijn boek* vroeg ik me af waarom patiënten zoals Linda, doen wat ze doen. Linda ging meteen de strijd aan en om eerlijk te zijn is zij voor mij als zorgverlener het makkelijkst: weinig emoties (tenzij je door gaat vragen), ze doet alles wat je zegt, ze heeft een sterke discipline en gaan tot het gaatje. Maar is dit ook de meest gezonde manier om ziek te zijn?

Vraag aan degene die op dit moment naast je zit of er een gezonde manier van ziek zijn bestaat en de schouders gaan omhoog. Daar ga je toch helemaal niet over nadenken als je niet ziek bent? Sterker nog, als je ziek wordt wil je daar, net als Linda, waarschijnlijk ook niet over nadenken maar hoop je dat alles zo snel mogelijk achter de rug is zodat je door kan met je leven.

Iedereen kent wel een ‘Linda’ in zijn praktijk.  Patiënten die proberen het iedereen naar de zin te maken. Linda is opgevoed met deze goede eigenschap en heeft het (onbewust) als kind van haar moeder overgenomen. Het werkt alleen niet goed als je ziek bent, want ziek zijn betekent vooral goed zorgen voor jezelf.

Als ik Linda vraag wat voor haar gezond ziek zijn betekent komt er een stortvloed aan tranen. Ze heeft ze allemaal opgespaard tijdens de rollercoaster waar ze in zit. We trekken even aan de rem zodat ze samen met mij een plan kan maken om zo gezond mogelijk ziek te zijn zonder zichzelf voorbij te rennen. Niet alleen denken maar ook voelen, wat wil je, wat heb je nodig en van wie? Je eigen plan, niet van een ander, maar wel delen met de ander, zodat hij of zij weet wat er speelt en wat voor jou gezond ziek zijn betekent.

Ik geef haar mijn boek mee als handvat, vol opdrachten om kleine stapjes te maken in dit proces. Als je leven op zijn kop wordt gezet door een ziekte moet je in mijn optiek ‘leren lopen op je handen’. Dat gaat langzaam, je hebt er hulp bij nodig en je moet durven kijken vanuit een ander perspectief, je leven staat immers op zijn kop………

Deze blog staat ook op de website www.Floorzorgt.nl, hier zal ik iedere maand een blog voor schrijven.

Floor werkt in de zorg en deelt alles wat ze als zorgprofessional interessant en leuk vind. Het is een online zorgmagazine waarin belangrijke zorgkwesties worden uitgezocht, tips voorbij komen over congressen en je vacatures kan vinden. Je kunt er herkenbare blogs van zorgverleners lezen en grappige filmpjes bekijken. Ze geeft reviews van de laatste gadgets, apps en boeken en geeft tips over hoe je fit en gezond blijft, ook op de werkvloer.

1 gedachte over “Het verhaal van Linda”

  1. Ohh bijzonder om te lezen!!!! Want ik ben een Linda🤨🙈
    AL veel geleerd en zeker zorg ik beter voor mezelf maar compassie voor mezelf blijf ik lastig vinden.
    Thx voor het delen
    Mvg Lydia van der Laan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.