Over mij

Mijn naam is Jannet Wiegersma (1969), getrouwd met Duco en samen hebben we 2 prachtige dochters: Marileen en Ires. We wonen ons hele leven al met veel plezier in de Flevopolder. Mijn passies zijn koken, wandelen en rondjes weg op mijn racefiets. 

Sinds 1986 werk ik in de zorg en de laatste jaren als verpleegkundig specialist op de mammapoli in het Flevoziekenhuis. Hier begeleid ik patiënten die te maken krijgen met borstkanker. Samen met mijn collega’s draai ik poli, doe de anamnese, het lichamelijk onderzoek en vraag ik radiologisch onderzoek aan. De patiënt komt na de onderzoeken bij mij terug en krijgt dan de uitslag van de onderzoeken. Ook als dit slecht nieuws betekent. Het is een intensieve baan, maar prachtig werk om te doen. Ik mag patiënten begeleiden in een zeer kwetsbare fase van hun leven.

In mijn loopbaan heb ik altijd gewerkt op plekken waar patiënten acuut ziek zijn geworden: de spoedeisende hulp, de kinderafdeling, de intensive care voor pasgeborenen. Ik mocht een tijdje met mensen oplopen, hen vasthouden als ze dreigden te vallen, begeleiden en weer loslaten als ze op eigen benen konden staan. 

Veel patiënten hebben diepe indruk op mij gemaakt. Sterk, volhardend, vol emotie. En al die indrukken hebben mij vier jaar geleden aangezet tot het schrijven van mijn boek: “Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op zijn kop zet.”

Over, en voor patiënten, want wat heb ik veel van jullie geleerd en wat heb ik jullie veel mogen leren.