Het verhaal van Hannie

Ze komt gejaagd binnen, gooit haar jas over de stoel en ploft dan neer. Op de vraag of ze iets drinken wil zegt ze in eerste instantie nee, om een minuut later toch te vragen of ze koffie mag. Terwijl ik het haal, zie ik in mijn ooghoek haar nog even scrollen op haar telefoon, de voorkant lezen van een tijdschrift en het stapeltje blaadjes op de tafel recht leggen. De onrust zit niet alleen meer in het hoofd maar ook in haar lijf is mijn conclusie, werk aan de winkel!

“Ik overzie het niet meer Jannet, mijn hoofd zit overvol en ik kan me nergens meer op concentreren terwijl mijn behandeling al maanden geleden gestopt is, weet jij hoe dat komt en wat ik daaraan kan doen?”

Het is een vraag die ik bijna dagelijks krijg en die ik vaak uitleg met het volgende plaatje erbij:

“Iedere dag komen er ongeveer 60.000 prikkels binnen in je werkgeheugen. Veel prikkels merk je gelukkig niet op. Dat komt omdat je er niet op gefocust bent. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent met je collega hoor je de airco niet meer. Wanneer je geconcentreerd aan het werk bent achter je computer kan je niet luisteren naar het gesprek wat je collega’s voeren, je hoort het wel, maar ‘filtert’ het tegelijk uit. Dingen die je wel belangrijk vindt en wilt onthouden, gaan van je werkgeheugen naar je harde schijf waar je mapjes hebt om van alles op te slaan. Wanneer iemand te veel prikkels in te korte tijd binnenkrijgt raakt echter dat filter verstopt en lukt het niet meer om dingen op te slaan op je harde schijf waardoor je werkgeheugen op een gegeven moment crasht, in de volksmond een burn-out.”

“Bij patiënten zie ik eigenlijk hetzelfde, alleen gebeurt het dan in een hele korte tijd. Denk maar eens terug aan het gesprek waarbij je te horen kreeg dat je ernstig ziek bent. Er schiet dan van alles door je hoofd. ‘Word ik wel beter, hoe moet het nu met mijn kinderen, kan ik nog wel werken, kan ik die behandeling wel aan, wat betekent dit voor mijn relatie, wat betekent dit financieel’…..je hoofd ratelt maar door. Prikkels die allemaal binnen komen en blijven malen in je werkgeheugen. Ze verstoppen je filter in een paar minuten en er is bijna geen wisselwerking meer tussen je werkgeheugen en je harde schijf.”

Hannie kijkt opgelucht, ze herkent het. “Dat is precies wat het is!” “Mijn filter zit dus verstopt, maar hoe krijg ik dat weer open?” Ik moet lachen, lekker praktisch die Hannie! Alsof je, net als op je computer, even op de DEL knop kan duwen zodat het lekker opruimt.

“We moeten eerst kijken waardoor je werkgeheugen verstopt is geraakt en daarvoor heb ik een simpele oefening” vertel ik haar. Ik pak een pen en papier en Hannie krijgt precies 10 minuten van me om alles op te schrijven waarmee haar hoofd zo vol zit. Gewoon losse woorden, geen volzinnen, punten en komma’s overbodig, gewoon doorschrijven tot je niets meer weet. Het duurt even voor ze op gang is, maar dan zie ik het, ze is ‘in flow’ en schrijft het allemaal van zich af. De lijst wordt behoorlijk lang en als het wekkertje gaat is ze nog niet klaar, maar ik zie opluchting in haar ogen. Het is even uit haar hoofd en staat nu confronterend op papier. “Daar ben je, vaak onbewust, nu de hele dag mee bezig” leg ik haar uit. “Jemig, ik wist niet dat er zoveel in mijn hoofd zat, en ik ben nog niet eens klaar! Ik snap nu ook wel waarom het zo’n chaos is daar bovenin.”

Ik noem dit ook wel de energielijst. Je kunt hem opdelen in een rij met dingen die energie kosten en een rij met dingen die energie opleveren. De eerste rij is meestal eindeloos lang en vaak staan er dingen op waar je helemaal geen invloed op hebt maar die je enorm uitputten.

“Wat geeft je nu eigenlijk energie?” vraag ik haar en dan wordt ze stil. Het wordt de opdracht die Hannie mee krijgt voor thuis. De volgende keer als we elkaar zien gaan we aan de slag met de lijst die zoveel energie kost, eens kijken wat er af kan en hoe.

Ps. Heb jij het gevoel dat je hoofd overvol zit, je continu moe bent waardoor je niet meer kunt concentreren? Wil je net als Hannie ook aan de slag met je werkgeheugen? Koop dan deze maand nog het boek met alle opdrachten. Nu extra korting en zonder verzendkosten voor maar €17,50. Gebruik de couponcode: Gezond2020 in de webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *