We ontmoeten elkaar tijdens een lezing in het Toon Hermans Huis waar ze is getriggerd door mijn verhaal. Na afloop spreekt ze me aan omdat ze nog worstelt met een aantal dingen en we spreken af voor een intake in mijn eigen coachpraktijk.
Ze steekt voortvarend van wal en is heel open over wat haar is overkomen. Jonge vrouw, kort koppie, mooie glimlach en op het eerste gezicht lijkt het mij dat ze haar zaakjes duidelijk op orde heeft, maar onder al die woorden ligt een hoop emotie die ze niet laat zien.
Ze vertelt dat het eigenlijk vier jaar geleden is begonnen, toen ze niet lekker in haar vel zat. Ze voelde zich verdrietig, eenzaam en onbegrepen. Een gedwongen ontslag door reorganisatie, strubbelingen in haar huwelijk en een zwaar ongeluk maakten dat ze bij een psycholoog terecht kwam. Daar werd ze gediagnosticeerd met AD(H)D en vielen een heleboel puzzelstukjes op zijn plek, ze kreeg weer grip en structuur.
Helaas slaat twee jaar later het noodlot toe: kanker. Het zet haar leven opnieuw op zijn kop en ze besluit (onbewust!) ervoor te kiezen zich niet weer zo rot te voelen als twee jaar daarvoor. Een begrijpelijke tactiek die haar door de zware behandelingen heen helpt. Ze focust zich op haar twee meiden en haar man, wil vooral hen ondersteunen en niet tot last zijn. Als zij het goed blijven doen gaat het met haar ook goed, is haar stelling.
Als ik haar vraag hoe ze de chemo’s heeft ervaren zegt ze dat het wel ging, “anderen hadden het veel zwaarder”. Dat triggert mij en ik doe er bewust een schepje bovenop en praat even met haar mee: “je hebt gelijk, chemo valt eigenlijk best mee, snap niet dat mensen daar moeilijk over doen en zo over klagen.” Ik zie de verwarring op haar gezicht en dan komen er tranen. Voor het eerst in twee jaar is ze even terug in de kurenkamer en kan ze weer voelen hoe het echt was: de pijn, de strijd, het eenzame gevoel, het verdriet. “Dat heb ik lang niet gedaan, dat voelen” zegt ze dan.
Het geeft ons handvatten waar ze mee aan de slag wil: weer voelen, verwerken, greep krijgen op het leven en het schuldgevoel aanpakken zonder de regie kwijt te raken.
“Ik heb die gevoelens gewoon niet serieus genomen en mezelf daardoor ook buiten mijn gezin geplaatst” zegt ze dan. “Zij gaan inmiddels gewoon door en hebben geleerd hun eigen boontjes te doppen en ik heb nu het gevoel dat ik daardoor niet meer belangrijk ben en ook niet meer mag zeuren.”
Inge vertelt hoe ze zich, haar hele leven al, als een kameleon aan iedereen aanpast. Het is mooi dat ze tijdens het gesprek erachter komt dat ze (net als haar moeder) de stabiele factor is in haar gezin omdat ze een kameleon is. Door middel van allerlei oefeningen leert ze zichzelf steeds beter kennen: haar kwaliteiten, haar overtuigingen maar ook haar valkuilen. Ze is spontaan, creatief, open, stralend, zorgzaam en zelfverzekerd. Haar valkuil is dat ze te zorgzaam en te stralend is waardoor ze verkeerde signalen afgeeft aan haar omgeving.
De dingen waar veel vrouwen die ik coach en ook Inge mee worstelt, komen vooral voort allerlei overtuigingen. Ze is overtuigd dat anderen geen behoefte hebben om naar haar te luisteren over de gevoelens en gebeurtenissen die twee jaar geleden zijn ontstaan en dat ze er toch niets aan kunnen veranderen. Een andere overtuiging is dat het nu maar eens klaar moet zijn met al die emoties en dat ze op dit moment geen leuke versie van zichzelf is en al helemaal niet zelfverzekerd. Al die overtuigingen hebben effect op de manier waarop ze aankijkt tegen haar eigen kwaliteiten, het heeft invloed op haar gedrag en daarmee ook op haar omgeving. We doen een oefening die de logische niveaus* heet en het raakt haar tot in haar diepste ziel. Alle overtuigingen en emoties die jaren opgekropt zijn komen eruit, het zuigt haar helemaal leeg. Het brengt haar bijna twee dagen van haar stuk maar is meteen het keerpunt in haar proces.
Wanneer we elkaar weer zien, zie ik een ander mens. Of eigenlijk niet, het is nog steeds die leuke jonge vrouw, maar nu met nieuwe overtuigingen! Ze heeft een superfijn gesprek gehad met haar man. Ze kiest af en toe voor zichzelf, zonder schuldgevoel. Ze heeft iets heel zelfverzekerd opgelost met de verzekering en het heeft haar zo’n boost gegeven. En als het een dag niet zo lekker gaat en ze even in haar bubbel zit, is dat nu ook oké. “Anders kijken naar mezelf en voelen met mijn hart en niet met m’n hoofd geeft echt lucht en ruimte. “
Tijdens een laatste sessie, wandelend langs het Veluwemeer, vind ik een mooi steentje op het pad. Ik geef hem aan Inge en vraag haar of ze hem in haar jaszak wil bewaren. Het is een ‘ankerpunt’, een reminder aan deze dag en aan de stappen die ze zelf heeft geformuleerd in haar doelen. Zo wordt ze er iedere keer als ze haar jas aantrekt even aan herinnert en kan ze kleine stapjes blijven maken.
Ze heeft geleerd weer te voelen. En die regie? Kan ze soms best loslaten, gebeurt niks, sterker nog, het geeft vaak nieuwe inzichten. Nu is het vooral weer voelen en in verbinding blijven met zichzelf en haar omgeving. Zonder verwachtingen.
Creatieve zelfverzekerde zorgzame Inge!

De logische niveaus* van denken, leren en veranderen (Bateson) is afkomstig uit de NLP.
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.
Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden er ervan te genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis kan ingrijpend zijn, maar ook een ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag. Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloed. Daarbij gaat het er niet om wát je je herinnert, maar om de werking van je geheugen. En wat het effect van die herinnering, gebeurtenis of opmerking is op je dagelijks handelen. Door NLP leer je die ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structurele andere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.